3 Conditii ca sa ai o Matca sanatoasa

3 Conditii  ca sa ai o Matca sanatoasa

 

Matca este sufletul unui stup de albine si singura femela fecunda din stup, avand rolul de a procrea si perpetua familia albinelor. De obicei, exista doar o singura matca intr-un stup. Ea are un corp lung (20-25 mm), un cap mic, un abdomen foarte bine dezvoltat, aripi mici in comparatie cu corpul ei, si o greutata ce variaza intre 250-280 mg. Picioarele sale sunt mai lungi si mai intunecate decat ale albinelor lucratoare si nu detine buzunare de polen. Limba ei este mai scurta si nu poate fi folosita pentru colectarea nectarului. Intepatura reginei albinelor este mai lunga decat a albinelor lucratoare, dar nu are forta necesara pentru a intepa o fiinta umana. Matca foloseste aceasta arma doar pentu a-si ucide adversarii adica, alta matca.

 

matca
Matca este usor de distins de restul locuitorilor din stup. Este mai mare decat albinele lucratoare, si decat trantorii, insa corpul ei nu este la fel de mare ca al trantorilor. Partea din spate a corpului se aseamana foarte mult cu cel al unei visespi, iar miscarile sale sunt aparent lente.

Matca este extrem de importanta pentru stup, deoarece este singura albina care poate depune oua cu succes. In lunile mai si iunie, o matca depune aprox. 1200-1500 de oua pe zi. Totusi, matcile sunt capabile de astfel de performante numai in cazul in care anumite cerinte sunt indeplinite. Acestea sunt:

1. o dezvoltare normala
2. un nivel satisfacator de imperechere
3. o hranire suficienta

Daca cerintele de mai sus sunt indeplinite, o matca poate trai intre aprox. 3 sau 4 ani.
Matca, ca si celelalte albine lucratoare, provine dintr-un ou fertilizat, prevazut intr-o cavitate spatioasa, numita cavitatea matcii. Larva eclozata este hranita cu o hrana speciala (laptisor de matca) care ii permite sa evolueze de la ou la matca in saisprezece-saptesprezece zile.

Dupa opt-zece zile de la ecloziune, matca paraseste stupul pentru “zborul nuptial”. Inainte de acest zbor, ea face cateva zboruri de orientare spatiala, astfel incat sa se familiarizeze cu imprejurimile stupului. Matca stie cu siguranta ca va fi ucisa de locuitorii altui stup, daca va gresi stupul atunci cand se intoarce acasa. Imperecherea are loc intre a saptea si a opta zi care preceda perioada incubatiei. Daca matca nu este capabila sa se imperecheze in primele trei sapatamani de viata va incepe sa depuna oua, insa oua nefertilizate, oua de trantor.

matca2Prin imperechere, matca primeste spermatozoizii de care are nevoie pentru a produce, iar mai apoi pentru a depozita ouale. Spermatozoizii sunt tinuti in viata in buzunarul spermatic al matcii pentru ani intregi si acestia mor numai daca matca moare, si daca nu au fost folositi anterior.

In ultimii ani, procesul de inseminare artificiala al matcii a fost pe deplin dezvoltat. Pentru a parcurge acest proces, apicultorul are nevoie de dexteritate, care poate fi obtinuta numai dupa ani de practica in apicultura, si instrumente sterilizate. Un avantaj al inseminarii artificiale este imperecherea controlata, deoarece apicultorul este cel care selecteaza anumiti trantori, a caror spermatozoizi vor fi folositi in procesul de reproducere. Cel mai mare dezavantaj al acestui proces sunt cavitatile goale, care apar rar in cazul fertilizarii naturale.

Dupa doua sau trei fertilizari de succes, fie artificiala sau naturala, matca incepe sa depuna oua. Acesta este un proces de maturizare care se incheie atunci cand ouale sunt eliminate din trompele uterine in vagin, unde sunt fertilizate. Aici spermatozoizii care vin din buzunarul spermatic penetreaza membrane oului. Albinele lucratoare si matcile pot cloci numai din oua fertile . De asemenea, matca poate depune oua nefertile din martie pana in iunie. Inainte si dupa aceasta perioada de timp, matca depune numai oua fecundate. Matca depune oule nefertile in cavitatile pentru trantori.
De fapt, matcile nu exercita nici un control asupra locuitorilor din stup. Ele sunt importante numai pentru capacitatea lor reproducatoare. Cu toate acestea, matca este intotdeauna inconjuarata de albinele lucratoare, care o hranesc si curata zona de stup dimprejurul ei. Albinele care formeaza suita matcii distribuie feromoni matcii a caror scop este sa previna albinele lucratoare de la construi noi celule pentru matca.

Matcile isi petrec toate viata inauntrul stupului. De obicei, ele il parasesc o singura data pentru zborul nuptial. In caz de roire, matca paraseste stupul pentru totdeauna, niciodata pentru a se reintoarce. De obicei, un stup are o singura matca. Totusi, exista cazuri in care exista doua regine in acelasi stup. Aceasta situatie are loc inainte de roire, sau cand o matca a imbatranit si albinele si-au facut una noua, tanara. Ele nu o omoara pe cea veche, dar o lasa sa traiasca in stup pana cand eventual, moare.

De obicei, daca doua regine tinere se intalnesc, se lupta pana cand cea mai puternica sau cea mai vicleana castiga. Matca nu tolereaza nici un rival in interiorul stupului. De aceea, in momentul in care cloceste, ucide toate celelalte potentiale regine. Totusi, cand albinele vor sa roiasca, o previn pe regina sa nu mai ucida larva matca.

In anumite cazuri, albinele isi omoara matca. Astfel, daca un apicultor isi incepe activitatea prea devreme in stup, cand albinele nu s-au recuperat complet dupa somnul lor de iarna, se supara atat de tare, incat isi omoara accidental regina. Daca un apicultor tine matca in mana ei/lui pentru prea mult timp, matca isi pierde mirosul, iar albinele lucratoare o percep ca pe un strain, prin urmare o omoara.

Este usor a face distinctie intre o matca tanara si una batrana. Astfel, cele tinere au abdomenul plin de oua, aripile intacte, iar mainile si corpul sunt acoperite cu fire mici de par. Matcile care au mai mult de trei ani nu au par, au aripi rupte si se misca foarte incet. Spre sfarsitul vietii sale o matca depune cel mai adesea oua nefertile de trantor.

 

 

About the author: Claudiu Ionita
Sunt Claudiu si sunt pasionat de albine. Mai stii senzatia aceea de cand erai mic si te bucurai cand iti cumparau parintii o jucarie mult dorita, ca te jucai cu ea pana ii mai cadea o piesa, se lua culoarea sau se strica?? Eee, pai asa am inceput eu cu albinele. Acum 2 ani m-am gandit prima data cum as putea sa incep sa imi petrec timpul, ca un hobby, dar la un momendat sa imi aduca si ceva banuti. Ma uitam la televizor si am vazut un documentar despre albine(deja tata avea niste planuri pentru apicultura, dar nu era foarte hotarat, asa ca mai tanar fiind si mai hotarat, i-am furat putin ideea). Am inceput prin a ma uita la mai multe documentare, aveam la tara niste vecini care aveau stupi si brusc a inceput sa imi placa la tara si sa merg tot mai des. La putin timp mi-am luat 3 stupi, apoi am mai luat 2, i-am inmultit si am ajuns la 19(si nu am de gand sa ma opresc aici). M-am gandit ca trebuie sa impartasesc cu altii ceea ce am invatat atunci cand mi-am dat seama ca in fiecare zi astept sfarsitul saptamanii sa ma duc la tara si cand sunt la tara simt ca parca in loc de o secunda,trec 7.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


SEO Powered By SEOPressor

Downloadeaza Ghidul "Fonduri Europene in Apicultura"!!!

Inchide

Introdu numele si adresa de email si iti trimit un mail cu Ghidul "Fonduri Europene in Apicultura" GRATUIT

  • Ce acte iti sunt necesare?
  • Formulare necesare?
  • Tipuri de finantare
  • Afla cati bani poti accesa
  • Cati stupi iti trebuiesc

Downloadeaza Ghidul "Fonduri Europene in Apicultura"!!!

Inchide

Introdu numele si adresa de email si iti trimit un mail cu Ghidul "Fonduri Europene in Apicultura" GRATUIT

  • Ce acte iti sunt necesare?
  • Formulare necesare?
  • Tipuri de finantare
  • Afla cati bani poti accesa
  • Cati stupi iti trebuiesc